divendres, 26 de gener del 2007

Un ideari comú...per a una acció conjunta


Quan parlam d'Ideari ens referim a aquell conjunt d'idees, de valors comuns que són l'eix vertebrador de la nostra acció quotidiana a cadasquna de les entitats.
Aquest Ideari del moviment laic i progressista inclou entre d'altres: el respecte a la diferència, la defensa universal dels drets humans, el lliurepensament, l'antidogmatisme, la justícia social, la democràcia...En definitiva la continua recerca de la felicitat de totes les persones des de l'humanisme racional.
BREUS PINZELLADES DEL NOSTRE IDEARI:
Què és aixó de...Laïcitat

1. Origen de la laïcitat

La laïcitat és un moviment a favor de la llibertat de la persona. Nascuda amb la Il·lustració i amb l’impuls de democratització i reforma de la societat originat per la Revolució Francesa, la laïcitat vol, en el vessant polític i social, la llibertat personal de tots i cada un dels ciutadans.

2. Què és la laïcitat?

Avui, si hom s’identifica com a partidari de la laïcitat és possible que se’l titlli negativament: d’anticlerical o, pitjor, d’antireligiós. La resposta seria precisar que laïcitat no és sinònim de negació de la religió, des del punt de vista de la llibertat de cada individu per creure en qualsevol opció religiosa o filosòfica. La laïcitat defensa apassionadament la llibertat de pensament i de consciència.
Les acusacions i denúncies de personalitats eclesiàstiques durant els darrers dos segles, identificant laïcitat amb supressió de la llibertat religiosa, no se sostenen si es considera que el moviment laic ha defensat sempre el reconeixement de la llibertat de culte i de la llibertat d’elecció en lleis que regulen situacions de consciència.
En tots aquells moments històrics en què les institucions eclesiàstiques han intentat imposar socialment la seva concepció del món, han existit veus de protesta que han defensat el lliure albir de la persona. La creença en el dogma o l’autoritat o el fet de postular l’existència d’una veritat absoluta per revelada, són irreconciliables amb els valors que s’identifiquen amb la idea de llibertat individual.
3. La laïcitat és un mètode

La laïcitat, en la mesura que vol indicar vies per pensar i opinar d’una manera més lliure, és una actitud. En el món contemporani, la laïcitat continua ajudant a vertebrar una cultura antiautoritària i de la solidaritat. Replanteja constantment alternatives per contribuir a la llibertat i a la capacitat de decisió i elecció dels individus en qualsevol societat. A diferència d’altres orientacions del pensament social i polític, la laïcitat, mitjançant el lliure examen, es qüestiona també els seus propis punts de vista i les seves conclusions.
La laïcitat es manté gràcies al debat plural, amb progressos i amb retrocessos, amb avenços i equivocacions. El que distingeix la laïcitat com a moviment a favor de la llibertat és creure que el progrés i l’emancipació de la persona no es derivaran automàticament de cap credo, sinó de la creació d’un espai públic, comú a tothom, en el qual desapareguin els lligams coactius, l’alienació i la ignorància, un espai públic des d’on “floreixin mil flors” i “competeixin entre elles mil escoles”.
4. Lliure examen

És un sistema d’indagació sobre el món a fi de permetre la solució de problemes i fer avançar el coneixement humà. El mètode laic es basa en una profunda desconfiança envers tot aquell que pretengui imposar-se als individus i a les societats en nom d’una ideologia política unitària o d’una determinada creença religiosa o filosòfica.
El lliure examen vol qüestionar i desemmascarar qualsevol saber establert i qualsevol doctrina o idea que vulgui restringir o prohibir la llibertat d’elegir, de viure, de fer o de pensar. L’actitud del lliure examen implica l’assumpció del dubte i la possibilitat d’error.
El lliure examen intenta analitzar la realitat sense concepcions prèvies i utilitzar el sentit crític i la raó contra totes les visions dogmàtiques de la realitat humana i social. Reivindica per a tot individu el dret de qüestionar-ho tot, en qualsevol moment, comprès ell mateix i el seu entorn. El lliure examen és, en aquest context, un mètode per a la lliure recerca de veritats relatives, mitjançant l’aproximació crítica a la realitat, el diàleg i la discussió. És un mètode per a l’afirmació de la llibertat de pensament, de consciència i d’opinió que fan possible la comprensió entre les diferents recerques individuals.

.......Voleu saber més? Donc posseu-vos en contacte amb nosaltres!!!