divendres, 18 de maig del 2007

Manifest i programa del MLP per un Govern d'Esquerres a les Illes Balears

El manifest

El Moviment Laic i Progressista sorgeix d’una àmplia tradició arreu del món que s’expressa en la lluita per la llibertat i el progrés social. En el terreny de l'acció política i social, l'MLP reivindica la salvaguarda de la dignitat humana i l'autoderminació de les persones contra qualsevol limitació o pressió injusta. L'MLP està compromès amb un impuls
de canvi de la societat a favor del lliure pensament, la tolerància, la diferència, els drets humans i la ciutadania.

L'MLP es defineix com una eina per a una transformació en profunditat de la societat partint de la base de l' ideari laic i progressista, la defensa del lliure pensament i el progrés social. Les entitats de l'MLP pretenem que s'identifiqui socialment una manera d'entendre la vida, compromesa amb els valors de la racionalitat i el lliure pensament en l'acció diària de les entitats membres i en la seva tasca educativa i social basada en la raó.


El proper dia 27 de maig es celebraran eleccions municipals a les Illes Balears,les vuitenes eleccions als ajuntaments des que l’any 1979 es recuperaren les llibertats en l’àmbit local. Des de l’MLP encoratjarem a tots els ciutadans a participar a les eleccions, és el moment de fer posible que els valors del nostre projecte s’expressin també en les institucions autonòmiques i locals.

El Moviment Laic i Progressista treballa quotidianament per un país lliure i socialment just, i volem que aquestes idees s’expressin institucionalment amb un nou govern plural de TOTA l’esquerra.


En aquest context és important que reivindiquem aquelles mesures que fa anys venim reclamant i no s’han assolit i que busquem noves propostes que serveixin per a millorar el que s’ha fet fins ara. És per aixó que des de l’MLP us presentem 29 propostes cap a una societat més justa, igualitària i participativa.

Moviment Laic i Progressista, maig de 2007

Les 29 propostes

Laïcitat, convivència i ciutadania

1. Garantir la laicitat de l'ensenyament públic.
2. Promoure que es garanteixi un tracte igualitari al conjunt de la ciutadania, abstenint-se de qualsevol vinculació amb cap creença o entitat espiritual en particular. Evitar la subvenció de cap mena de patrimoni, activitats o ens vinculats a un determinat culte religiós o manifestació espiritual, per tal d’assegurar la separació entre l’església i l’estat.
3. Garantir la plena ciutadania i una integració real de les persones immigrades, a partir de l'ampliació de drets i una demanda activa a l'Estat perquè ho faciliti.

Participació i associacionisme

4. Garantir l'existència de casals d'associacions i donar-los suport, tendint a un model de cogestió o gestió cívica amb les entitats de base.
5. Afavorir l'adquisició de patrimoni a les associacions per tal que puguin realitzar les seves activitats.
6. Facilitar els processos burocràtics de tramitació de subvencions i ajuts a les organitzacions socials. Entre d’altres, la finestra única.
7. Cobrir el cost íntegre de la formació de caps i monitors d'agrupaments escoltes i centres d'esplai i dinamitzadors de casals i grups de joves, assegurant sempre la lliure elecció d’escoles dels interessats.
8. Permetre l'ús social dels equipaments educatius per part de l'associacionisme de l'entorn proper i impulsar la creació de projectes de partipació als centres educatius, (associacions culturals, estudiantils, educatives, casals i grups de joves...).
9. En quant a la planificació urbanística i equipaments creiem que els urbanistes no han estat gens sensibles a les necessitats d'oci de nins i joves i a la participació ciutadana en general. Cal donar valor positiu a les accions dels i les joves i que aquest fet tingui efecte dins el disseny d'infraestructures públiques: centres de reunió i de foment del lleure associatiu, sales de concert i assaig, espais de creativitat, etc.
11. Suport econòmic al moviment associatiu. Cal potenciar els convenis plurianuals per generar projectes a llarg termini.
12. Plans de promoció de l'associacionisme, entés com a escola de ciutadania activa.

Educació i igualtat d'oportunitats

13. Facilitar l'adquisició de llibres de text i material escolar, així com el reciclatge i reutilització dels mateixos, per a les famílies més desafavorides, arribant a la gratuitat per a amples capes socials.
14. Xarxa d'escoletes prioritzant la gestió de la iniciativa social (sempre que no puguin ser integralment públiques) i garantir criteris de qualitat i equiparació en les condicions dels centres educatius públics.
15. Limitar la publicitat adreçada a infants i el protagonisme d'infants en espais publicitaris en general. Així mateix, fer especial atenció a la publicitat de caràcter sexista,violenta o bèlica.
16. Defensar i lluitar per la llengua i cultura de les Illes Balears, com a element d’identitat col·lectiva i de cohesió social.
17. Incrementar el pressupost educatiu, fins al 6% del PIB.
Xarxa d’escoletes prioritzant la gestió de la iniciativa social (sempre que no puguin ser integralment públiques) i garantint criteris de qualitat i equiparació en les condicions dels centres educatius públics.
18. Fer una aposta clara envers les associacions que treballen per una educació no formal de qualitat com a eix principal del món associatiu i del món del temps lliure dotant aquest sector com es mereix dignificant així la tasca que realitzen.
19. Continuar i aprofundir els treballs de recuperació de la memòria històrica ja que afecta la gent jove, el destí de les polítiques públiques i la correlació de forces en la societat civil i en làmbit polític.

Treball, habitatge i economia social

20.Aturar els contractes precaris i la contractació a través d'empreses de treball temporal a l’Administració Pública, parant especial atenció a la situació de les dones joves. Vetllar per la igualtat salarial.
21. Aprovar una Llei de I’habitatge que tengui com a objectiu garantir habitatge digne per al conjunt de la ciutadania de les Illes Balears i l'emancipació dels joves
22. Afavorir la conciliació de la vida laboral i personal en termes generals. Augmentar a sis mesos la baixa per maternitat i la reducció de jornada a un any des de la data d'incorporació al lloc de treball, sense reducció de salari a tota dona treballadora. Definir noves mesures que facilitin la coresponsabilitat davant la paternitat.
23. Fomentar la creació d’un Conveni Col-lectiu Autonòmic del Sector del Lleure Educatiu i Sociocultural de la CAIB.
24. Reservar el percentatge del 25% de la licitació d'obres i serveis per a les empreses de l'economia social.

Equilibri territorial,ecologia i cooperació

25. Promoure mecanismes per tal que el fet de residir a qualsevol Illa o poble no sigui un impediment per al desenvolupament individual i col-lectiu. Millores en la connexió del territori a través del reforçament del transport públic amb més freqüéncies i major qualitat. Realitzar processos de descentralització i donar capaciat real de gestió en el territori.
26. Promoure la sostenibilitat ambiental com a mesura per reduir les emissions a l'atmosfera a partir de polítiques transversals en matèria d'indústria i energia, d'infraestructures i política territorial, de sanitat i educació, d'agricultura i ramaderia i lògicament de cooperació i solidaritat.
27. Fomentar una cultura del no residu i d'una corresponsabilització solidària en els costos de la gestió dels residus. Cal una sistematització del pagament per residu no tractat adequadament.
28. Garantir l'aportació per a cooperació del 0’7% dels ingressos corrents incondicionats en els pressupostos de la Comunitat Autònoma per a l'any 2010,com a màxim.
29. Fer de la cooperació internacional a les Illes Balears una aposta per l'enfortiment de les organitzacions socials de base dels països del Sud, com a element diferencial de la nostra actuació en l'escenari de la cooperació internacional.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

suerte el 27, me gusta vuestro progama.

mlp ha dit...

Moltes gràcies pel suport!